کتاب هنر شفاف اندیشیدن
تا بحال شده در مورد موضوعی مهم، تصمیمی اشتباه بگیرید یا بخواهید در تصمیمات روزمره خود بهتر و هوشمندانه تر عمل کنید؟ در هر دو صورت کتاب هنر شفاف اندیشیدن کمک شایانی خواهد کرد. رولف دوبلی، نویسنده و کارآفرین سوییسی، در این کتاب که حاصل نکته برداری وی در طول چندین سال است، با نگاهی به علم روان شناسی و فرایند استدلال انسان، درباره خطاهای شناختی ذهن انسان و چگونگی اجتناب از آن ها تا جای ممکن توضیح میدهد. هنر شفاف اندیشیدن پس از انتشار در سال ۲۰۱۳ به سرعت در صدر لیست کتابهای پرفروش آلمان قرار گرفت و به چندین زبان زنده دنیا ترجمه شد. این کتاب راه درست صحیح اندیشیدن و تصمیم گیری را به ما خواهد آموخت.
این کتاب مناسب چه کسانی است؟
- مدیران، مشاوران و تمام کسانی که در کار یا زندگی خود به اطلاعات روانشناختی نیاز یا علاقه دارند.
- افرادی که میخواهند در مورد خطاهای شناختی ذهن انسان اطلاعات کسب کنند.
- کسانی که میخواهند از خطاهای رایج خود تا حد امکان جلوگیری کنند.
- اشخاصی که میخواهند تصمیمات اشتباه خود را شناخته و تصمیمات بهتری اتخاذ کنند.
کتاب صوتی هنر شفاف اندیشیدن با صدای عادل فردوسی پور را میتوانید از فیدیبو بشنوید.
معرفی صوتی این کتاب را میتوانید از شنوتو بشنوید.
درباره کتاب هنر شفاف اندیشیدن
همه ما در طول روز همواره در حال تصمیمگیری، فکر کردن، انتخاب کردن، مقایسه کردن و… هستیم. یعنی کارهایی که توسط ذهن انجام میشود. اما آیا واقعا این کار را درست انجام میدهیم؟ آیا همیشه تصمیمات درستی میگیریم؟ آیا همیشه بهترین گزینه را انتخاب میکنیم و در مقایسه دچار خطا نمیشویم؟ این کتاب راهنمایی است که در تلاش دارد در این موارد، به ما کمک کند و در واقع دید شفافتری به ما بدهد.
امکان نداره که شما کتاب هنر شفاف اندیشیدن را بخوانید و بعد از آن نحوه فکر کردنتان تغییر نکند. و یا مثلا در تصمیمگیریتان تفاوتی ایجاد نشود و یا به طور کلی تغییری در نحوه فکر کردن شما حاصل نشود. اگر بعد از خواندن کتاب دقیقا مانند قبل از خواندن کتاب فکر میکنید، بدون شک چیزی در این بین درست نیست. شاید لازم است دوباره کتاب را بخوانید.
کتاب هنر شفاف اندیشیدن با عنوان اصلی The art of thinking clearly کتابی در زمینه تصمیمگیری، شناخت و اشتباهها از جنبههای روانشناسی اثر رولف دوبلی است.
پشت جلد کتاب هنر شفاف اندیشیدن آمده است:
آیا تابهحال… زمان صرف چیزی کردهای که در آینده احساس کنی ارزشش را نداشته؟ پول زیادی برای خرید اینترنتی پرداخت کردهای؟ به انجام کاری که میدانی برایت مضر است اصرار کردهای؟ سهام خود را خیلی زود یا خیلی دیر فروختهای موفقیت را نتیجهی کار خود و شکست را نتیجهی تاثیر عوامل بیرونی دانستهای؟ روی یک اسب به اشتباه شرط بستهای؟ اینها نمونههاییاند از خطاهایی که همهی ما در تفکر روزمرهی خود دچارشان میشویم. اما با شناخت چیستی آنها و دانستن نحوهی شناساییشان، میتوانیم از آنها دوری کنیم و تصمیمهای هوشمندانهتری بگیریم.
محتوای کتاب هنر شفاف اندیشدن
این کتاب شامل مواردی است که تحت عنوان خطاهای ذهنی شناخته می شود. در واقع ما در طول فرآیندهای مختلف ذهنی از جمله تصمیم گرفتن، انتخاب کردن و… دچار خطاهایی میشویم که بعضا حتی چیزی از آنها نمیدانیم.
رولف دوبلی، خود در مقدمه کتاب چنین مینویسد:
ناتوانی در شفاف اندیشی – یا به قول متخصصان «خطای شناختی» – یک انحراف اصولی از منطق است، انحراف از افکار و رفتار بهینه، عقلانی و مستدل. منظور من از «اصولی» خطاهای گاهبهگاه در تصمیمگیری نیست، بلکه منظور اشتباههای متداول و موانعی بر سر راه منطق ماست که دایما ما را گرفتار میکنند: الگوهایی که نسلهای گوناگون در قرون مختلف تکرار میکنند. مثلا دستبالا گرفتن اطلاعات خودمان خیلی متداولتر از دستکم گرفتنشان است. یا خطر از دست دادن یک چیز خیلی بیشتر ما را برانگیخته میکند تا امکان به دست آوردن یک چیز مشابه. (کتاب هنر شفاف اندیشیدن – صفحه ۱۵)
عادل فردوسیپور نیز در مقدمه کتاب هنر شفاف اندیشیدن مینویسد:
رولف دوبلی در این کتاب میکوشد براساس مطالعات، تحقیقات و تجربیات شخصیاش عمدهی این خطاها را شناسایی، بازخوانی و معرفی کند. همانگونه که خود در مقدمهی کتابش ذکر میکند، فهرست خطاهایش کامل نیست و موارد دیگری را نیز میتوان به آن افزود. او براساس مشاهدات علمی، نتایج آماری، استدلالها و استنتاجهای منطقی (در حوزهی علوم اجتماعی)، با ذکر مثالها و نمونههای ملموس، جهانبینی خود را دربارهی خطاهای شناختی مطرح میکند.
این کتاب در ۹۹ بخش کوتاه تک تک خطاهایی که ذهن به شکل غیرعمدی و ناخودآگاه مرتکب میشود را به همراه مثالهای مختلف و عموما ساده و قابل درک بررسی میکند. برخی از فصلهای جالب این کتاب عبارتند از:
- چرا باید به قبرستانها سری بزنی؟ -خطای بقا
- آیا دانشگاه هاروارد شما را باهوشتر جلوه میدهد؟ -توهم بدن شناگر
- چرا ابرها را به شکلهای مختلف میبینی؟ -توهم دستهبندی
- چرا مرتب دانش و تواناییهایت را دستبالا میگیری؟ -اثر بیش اعتمادی
- کمتر از آن چیزی که تصور میکنی در اختیار توست. -توهم کنترل
- چرا آخرین شیرینی جعبه دهان تو را آب میاندازد؟ -خطای کمبود
- هرکسی در اوج، زیبا به نظر میرسد. -اثر هالهای
- بهتر تصمیم بگیر – کمتر تصمیم بگیر. -خستگی تصمیمگیری
- چرا باید کشتیهای خود را آتش بزنید؟ -ناتوانی در بستن درها
- چرا تصمیمهای سال جدید نتیجه نمیدهند؟ -اهمال
- کسی که چکش به دست دارد فقط میخ را میبیند. -تغییر شکل حرفهای
- چرا نباید اخبار را دنبال کنی؟ -توهم اخبار